Meer kinderen krijgen extra taalles

Meer kinderen krijgen extra taalles
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Een betere taalontwikkeling en een grotere woordenschat, daar is vroegschoolse educatie voor. In Velsen-Noord en IJmuiden doen er dit jaar meer kinderen aan mee dan ooit, wel 400.

Extra taalles in groep 1 en 2, zodat je vanaf groep 3 goed mee kan komen – dat is de bedoeling van wat ‘vroegschoolse educatie’ heet. In kleine groepjes krijgen de kinderen extra aandacht en tijd. Daar is extra personeel voor nodig: onderwijs-assistenten. Zij geven die steun vier dagdelen per week – 8 uur in totaal. En dat werkt, dat heeft de praktijk al uitgewezen.

Van 175 naar 400 leerlingen
Vorig jaar deden 175 leerlingen eraan mee in Velsen-Noord en IJmuiden. Vanaf dit jaar zijn dat er wel 400; alle negen basisscholen doen mee. Daar is 200.000 euro extra subsidie voor gekomen.

Er is ook extra aandacht voor de ouders. Voor hen worden er elk jaar vijf of zes bijeenkomsten georganiseerd, zodat ze er goed bij betrokken zijn. Want dat helpt ook.

De ontwikkeling van de leerlingen wordt bijgehouden. Het zou interessant zijn om daar eens een rapportage over te lezen.