Veiliger fietsen in Velsen

Veiliger fietsen in Velsen
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Elektrische bussen die aan de straat worden opgeladen, zijn gevaarlijk voor kinderen die daar langs moeten fietsen. Dat vinden bewoners van de Dennekoplaan en de Orionweg. De gemeente neemt maatregelen, en kijkt ook gelijk welke fietspaaltjes weggehaald kunnen worden. Daar heeft de Fietsersbond om gevraagd.

Aan de Dennekoplaan is een busstation, en aan de Orionweg is de halte. Daar staan vaak elektrische bussen om te worden opgeladen. Dat is voor schoolgaande kinderen heel onveilig om langs te fietsen, zeggen 330 ondertekenaars van een petitie hierover. Aanleiding voor de PvdA om het college te vragen wat ze daar aan kunnen doen.

En kunnen die 30 gevaarlijke fietspaaltjes (zegt de Fietsersbond) dan ook gelijk weg?, vraagt de PvdA. Fietsers blijven er achter haken, of zien ze niet in het donker, en dat leidt tot veel ongelukken.

Aan de slag!
De gemeente erkent dat het bij de Dennekoplaan gevaarlijk is, en heeft al naar verschillende oplossingen voor die bussen gekeken. Ze hebben gekozen voor een halte aan de zuidkant van het plantsoen bij het busstation aan de Dennekoplaan. Daar kunnen de buschauffeurs hun rit beginnen, eindigen, en er pauzeren. De inpassing van die halte wordt zo snel mogelijk uitgewerkt. Wanneer dat klaar is, is nog niet bekend.

Een paar paaltjes misschien?
De gemeente is het niet eens met de Fietsersbond over al die linke paaltjes. Ze staan er – weet iedereen – om automobilisten van de weg te houden die even willen doorsteken. Veel te gevaarlijk, zegt de gemeente. Ze gaan wel kijken naar de lijst van paaltjes die de Fietsersbond heeft aangeleverd. Misschien kunnen er wel een paar weg.

Meldpunt?
De gemeente wil geen apart meldpunt voor fietsongelukken. In Amsterdam heeft de Fietsersbond zelf een meldpunt geopend en afspraken gemaakt met die gemeente over rapportage. Dat vindt Velsen wel een goed idee, dus daar gaan ze een volgende keer met de Fietsersbond over praten.