Alles is techniek, ook in het zwembad
‘Hoe doen jullie dat met plas?’ Een voor de hand liggende vraag, maar je moet hem maar durven stellen. Rasim Yildiz, een van de twee technische mannen van het zwembad de Heerenduinen, kan er om lachen en geeft graag antwoord. ‘Het chloor en een speciaal koolfilter halen alle urine, zo’n tachtig liter per week, netjes uit het zwemwater’.
Een modern zwembad zoals De Heerenduinen in IJmuiden is veel meer dan een eenvoudige bak water. Dat werd duidelijk tijdens de Techniek Experience voor de leerlingen van groep 8 van de Jan Campertschool uit Driehuis op vrijdag 19 mei, die zich voor een groot gedeelte in de enorme kelder van het gemeentelijk zwembad afspeelde. Dankzij de speelse uitleg van Rasim weten deze leerlingen nu alles van de veelomvattende techniek die nodig is om veilig en comfortabel te kunnen zwemmen in de binnen- en buitenbaden.
De enthousiaste zwembadtechneut vertelt dat er bijna 1.800 kuub water nodig is om de drie baden van De Heerenduinen te vullen. ‘Samen met de buffer die we in de kelder bewaren, is dat zo’n 2 miljoen liter!.’ De leerlingen zijn onder de indruk, hoewel de meeste vragen daarna over de waterglijbaan gaan.
Ook Juf Tessa Heeringa is enthousiast. ‘Wat gaaf dat we deze installaties mogen bekijken, anders kom je hier nooit.’ Haar leerlingen krijgen ondertussen te horen dat De Heerduinen veel doet aan klimaatbeheersing, energie- en waterbesparing en veiligheid. Zo wordt de hoeveelheid chloor in het water nauwkeurig gedoseerd, zodat rode ogen na het zwemmen al lang niet meer voorkomen. En het geavanceerde camerasysteem Poseidon helpt de badmeesters met het waken over de zwemmers. Rasim demonstreert dat er een alarm af gaat als een persoon of voorwerp langer dan tien seconden roerloos op de bodem ligt.
‘Techniek is onmisbaar, ook bij bedrijven en instellingen waar je het niet direct verwacht’, vertelt Egbert Wilmink van Telstar Thuis in de Wijk, de maatschappelijke stichting die de Techniek Experiences voor basisscholen organiseert. De leerlingen krijgen naast een frisbee van het zwembad van Wilmink een zandlopertje van twee minuten mee. ‘Die kunnen jullie gebruiken bij het douchen, dan blijf je er niet te lang onder staan. Want we moeten zuinig zijn met water en energie.’