Van Pont tot Park – net even anders

Van Pont tot Park – net even anders
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Samen met Woningbedrijf Velsen werkt de gemeente aan het plan Van Pont tot Park. Het Woningbedrijf zit even krap, en gaat meer ‘opknappen’ dan ‘slopen en nieuw bouwen’. Van Pont tot Park staat niet ter discussie, maar wordt nu even anders aangepakt.

Nieuwe woningen zouden er komen in IJmuiden, in het gebied tussen de Kanaaldijk, Minister van Houtenlaan, Heerenduinweg en het Stadspark: van Pont tot Park. Duurzaam, energiezuinig, en met meer groen. Door sloop & nieuwbouw of grootschalige renovatie, en met verschillende typen woningen. De gemeente Velsen doet dat samen met gebiedsontwikkelaar AM, renovatiespecialist Hemubo en Woningbedrijf Velsen. En om die laatste partij gaat het nu.

Goed nieuws en slecht nieuws

Woningbedrijf Velsen heeft – zo schrijft het college – ‘zijn portefeuillestrategie herijkt’. Oftewel: zijn knopen geteld en de plannen aangepast. Dat betekent twee dingen. Het ‘goede nieuws’ is dat de ‘technische staat’ van een aantal woningen die gesloopt zouden worden, veel beter is dan gedacht. En het slechte nieuws is dat het Woningbedrijf geen geld genoeg heeft voor grootschalige sloop & nieuwbouw. Dat komt onder andere door hogere bouwkosten, hogere lonen, hogere rente en de eenmalige, landelijke huurverlaging in 2023. Dus gaat het Woningbedrijf de komende twee jaar voorrang geven aan renovatie in plaats van sloop & nieuwbouw. Uitzondering zijn de Waal- en Dolfijnstraat én de Vecht-Scheldestraat; de woningen daar worden wel gesloopt en nieuw gebouwd.

En nu?

Velsen vindt de keuze van het Woningbedrijf jammer maar begrijpelijk. Velsen wil samen met de andere partners kijken naar de mogelijkheden om sloop & nieuwbouwprojecten uitvoeren. Het Woningbedrijf wil daar zeker over meedenken. Ook als het gaat over de ontwikkeling van de zuidkant van de De Noostraat, want Velsen wil namelijk wel heel graag dat die wordt aangepakt.
Daarnaast realiseert de gemeente zich dat de plannen voor Van Pont tot Park niet over twee jaar zijn afgerond. En misschien ziet de wereld er dan weer heel anders uit.

Velsen gaat nu de samenwerkingsafspraken voor Pont tot Park bekijken of en hoe die moeten worden aangepast. Dat komt t.z.t. terug in college en raad, naar verwachting nog voor het eind van dit jaar.