Unieke documentaire over Santpoortse dahliakweker te zien bij RTV Seaport

Unieke documentaire over Santpoortse dahliakweker te zien bij RTV Seaport

Het begon met bewondering voor één van de laatste agrarische bedrijven in het dorp: Santpoortse filmmaker Joost Wouters maakte een documentairefilm over het unieke dahliakweekproces wat Molenaar Bloemen elk jaar doorloopt. Deze unieke beelden zijn dit weekend te zien bij RTV Seaport.

Het Santpoortse bedrijf Molenaar Bloemen is al decennia gespecialiseerd in de dahliateelt. Johan Molenaar legt uit dat het bedrijf daar eigenlijk het hele jaar mee bezig is. Het geheel begint al rond de kerst en januari wanneer er stekjes in de kas geplant worden. De bloemen worden verkocht en de knollen worden in het najaar geoogst. Deze worden internationaal verkocht en gaan de hele wereld over.

Ambachtelijk kweekproces in beeld gebracht

Veel onderdelen van dit kweekproces moeten met de hand gedaan worden. Zoals het op kweek zetten van de eerste stekjes en het overplanten van de stekken in het veld. Molenaar: “Het is best wel arbeidsintensief.”

Santpoorter Joost Wouters was onder de indruk van dit proces en besloot het geheel in beeld te brengen. Hij heeft het bedrijf ruim een jaar gevolgd. “Diep respect voor de mensen die dat doen.” Nadat ook de montage ruim een jaar geduurd heeft, zijn beide Santpoorters trots op het resultaat; een documentairefilm van 30 minuten.

De beelden worden aanstaand weekend uitgezonden op 20, 21 en 22 september, elke keer om 20.00 uur ‘s avonds op RTV Seaport TV. Kijk mee via Ziggo kanaal 37, KPN kanaal 1490 of online via rtvseaport.nl/live-tv/