Olympische medaillewinnaar Florianne Bultje over Spelen in Parijs: “Was een heel gekkenhuis”

Olympische medaillewinnaar Florianne Bultje over Spelen in Parijs: “Was een heel gekkenhuis”
Florianne tijdens de huldiging in Santpoort-Noord Foto: Ton van Steijn

Santpoortse Florianne Bultje won tijdens de Paralympische Spelen in Parijs een zilveren medaille op de 4 x 100 meter wisselslag. Tijdens het radioprogramma Eindeloos IJmond – Aan Tafel met Simone vertelde de topsporter over haar ervaringen op de Spelen.

Florianne Bultje, ook wel Floor genoemd, is nu 26 jaar, maar doet al vanaf haar tiende aan wedstrijdzwemmen. Sinds vijf jaar zwemt ze echt op topsport niveau. Dat doet ze vooral in Amersfoort waar ze professionele begeleiding krijgt van een coach, fysiotherapeut en een kracht trainer.

Paralympiër

Floor legt zelf uit wat er met haar aan de hand is. Toen zij geboren werd, kreeg ze een herseninfarct. Een deel van haar hersenen is dus niet goed gegroeid. Ze legt het uit als een soort gat in haar hersenen. Daardoor kan ze haar spieren niet goed aansturen. En dat heeft vooral invloed op haar evenwicht en coördinatie. Maar met zwemmen gaat het wel heel goed.

Ervaring in Parijs

De topsporter was ongeveer drie weken lang in Parijs samen met de andere Nederlandse sporters. “Het was een heel gekkenhuis voor mij,” vertelt ze. “Ik ben normaal niet van heel erg drukte, maar in het dorp is het heel druk met alle sporters van elk land en hun coaches, en andere hulpmensen.” Het was dus heel erg wennen aan die chaos. “Na een tijd ga je je toch thuis voelen in dat dorp.”

Op vrijdagmiddag werd Floor samen met Olav Molenaar gehuldigd in Santpoort-Noord. Bekijk hier de beelden.

Luister het volledige audiofragment hieronder terug.